ENABLE Bülteni
ENABLE projesinin ilk haber bültenine hoş geldiniz! ENABLE haber bülteni düzenli olarak yayınlanacak ve projenin gelişiminin farklı aşamalarında projenin öne çıkan noktaları ve başarıları hakkında güncellemeler sağlayacaktır. ENABLE projesi, okul ortamında kişiye özel psikolojik tedavi hizmetleri sunarak, göçmen, mülteci ve yerinden edilmiş çocukların hikayelerini ve geçmişlerini dikkate alarak, tüm okulda olumlu bir iklimi teşvik eden güvenli, teşvik edici ve duyarlı öğrenme ortamları geliştirmeyi amaçlamaktadır. Proje 5 farklı ülkeden (Fransa, Belçika, İtalya, Türkiye ve Yunanistan) 7 ortak tarafından yürütülmektedir. Proje hakkında daha fazla bilgiyi web sitemizde bulabilirsiniz. Lütfen haber bültenini ağınızla ve sosyal medya kanallarınızda paylaşmaktan çekinmeyin. Bülteni almakla ilgilenebilecek birini tanıyorsanız, kayıt formunu onlarla paylaşmanızı öneririz.
ENABLE Web Sitesi yayında!
ENABLE proje web sitesine zaten herkes erişebilir! Bu web sitesi ENABLE projesi hakkında ana bilgi kaynağı olacak ve tüm haberlere ve proje çıktılarına yer verilecektir. Web sitesi, proje metodolojisi, uygulaması ve sonuçları hakkında genel bilgiler sağlar. Ayrıca konsorsiyum, proje sonuçları, haber güncellemeleri ve proje yöneticilerine ulaşmak için bir iletişim bölümü hakkında ayrıntılar sunar. Projeyle ilgili son gelişmelerden haberdar olmak için web sitemizi düzenli olarak ziyaret ettiğinizden emin olun! https://enable-europe.org/about/
En iyi uygulamaların haritalanması
ENABLE projesinin ilk adımlarından biri ve ÇP2’nin ilk faaliyeti, MRD çocukları ve ergenleri arasındaki travmanın tedavisine odaklanarak, çocukların sosyal ve duygusal gelişimiyle ilgili iyi uygulamaların ve araçların toplanmasıydı. Haritalama matrisi, Avrupa, Türkiye ve diğer uluslararası ülkelerden sınıf içi uygulamalardaki travma ve psikososyal destek müdahalelerini içermektedir. Araştırma, 4 farklı düzeydeki müdahalelere odaklanmıştır.
Seviye 1: Travmadan etkilenen genel nüfus-Temel hizmetler ve güvenlik.
Seviye 2: Hafif psikolojik sıkıntı- Destekleyici genelleştirilmiş faaliyetler.
Seviye 3: Hafif ve orta düzeyde ruh sağlığı sorunları: Odaklanmış, uzmanlaşmış destek.
Seviye 4: Şiddetli psikolojik problemler-Uzmanlaşmış hizmetler. Avrupa’da ve ötesinde, diğer uygulayıcılar ve uzmanlarla paylaşmak istediğimiz birçok harika uygulama bulduk. Bu nedenle, ENABLE konsorsiyumu tarafından toplanan en iyi travma bilgili uygulamaları içeren bir çevrimiçi harita oluşturduk. Harita herkese açıktır ve web sitemizde “sonuçlar” bölümünde bulunabilir.
Travma bilgili öğretmen ve eğitimci profili profilinin tanımı
Projedeki ÇP2’nin ikinci faaliyeti, ilk ve orta öğretimde travma konusunda bilgili öğretmenlerin/eğitimcilerin profilinin tanımlanmasını içermektedir. Her ortak, ilgili ülkelerdeki öğretmenler, okul müdürleri ve ilk ve orta okul müdürleri ile görüşmeler ve odak grupları yürüterek projenin ana hedef grubuyla doğrudan ilişki kurdu. Bu aktivitenin amacı, öğretmenlerin ve eğitimcilerin profilini ve eğitim gereksinimlerini keşfetmek ve oluşturmaktır. Bu bulgular, travma bilgili öğretim üzerine çevrimiçi eğitim kursu için taslağın geliştirilmesine bilgi sağlayacaktır.
Avrupa Ruh Sağlığı Haftası 2023
22 Mayıs – 28 Mayıs tarihleri arasında Avrupa Mental Health (MHE) tarafından düzenlenen Avrupa Ruh Sağlığı Haftası’nın 4.’sü gerçekleşti. Avrupa Ruh Sağlığı Haftası (EMHW), ruh sağlığının günlük hayatımızdaki önemi hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayan bir Avrupa girişimidir. EMHW kapsamında MHE, konsorsiyum üyelerimiz SIRIUS Network ve EPSA’yı Eğitimde Ruh Sağlığı konulu çevrimiçi bir etkinliğe davet etti. Bu etkinlik sırasında SIRIUS, ruh sağlığı ve eğitim arasındaki bağlantıları, ruh sağlığını okul müfredatına dahil etmenin önemini ve eğitimin ve okulların göçmen ve mülteci öğrencilerin duygusal refahı üzerindeki etkisini açıklama fırsatı buldu. Sohbetin bir parçası olarak SIRIUS, izleyicilere ENABLE projesini sundu. Göçmen ve mülteci öğrenciler arasındaki psikososyal travma vakalarıyla etkili bir şekilde başa çıkmak için ilk ve orta dereceli okulların kapasitesini artırmaya yönelik projenin çalışmalarını vurguladı. Etkinliğin videosu instagramda online olarak yayında!
CESIE’den Fabrizio ile tanışın
CESIE, kültürler, alanlar ve sektörler arasında çapraz işbirliğine güçlü bir şekilde inanan bir Avrupa araştırma ve girişim merkezidir. CESIE, insanların, sivil toplumun ve kurumların, etik ve insani gelişme ile uyumlu, kolektif bir eğitim büyümesine aktif katılımına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Röportajda Fabrizio, kuruluşunun çalışmalarını, bölgesindeki okullarda travma bozukluğu olan göçmen ve mülteci çocukları destekleme stratejilerini ve öğretmenlerin travma bilgilendirilmiş uygulamaların uygulanmasında algıladıkları boşlukları ve zorlukları sunuyor. Kaydedilmiş röportajın tamamı Facebook’ta!
SYMPLEXIS’ten Maria ile tanışın
Symplexis, kendini daha kapsayıcı bir toplum yaratmaya adamış, kar amacı gütmeyen bir Yunan kuruluşudur. Misyonu, marjinalleşme ve dışlanma riski taşıyan dezavantajlı grupların dahil edilmesini teşvik etmeye odaklanarak, entegre eylemler ve proje tabanlı faaliyetler yoluyla sosyal uyumu yükseltmektir. Röportajda Maria, kuruluşunun daha kapsayıcı bir toplum yaratma taahhüdünün ayrıntılarını veriyor. Göçmen ve mülteci çocuklara yönelik psikososyal destek ihtiyaçlarının anlaşılması ve ele alınmasında okulların rolünün önemini vurgulamaktadır. Kaydedilen röportajın tamamına linkten ulaşabilirsiniz!